Απόλαυσε μια δροσερή και υγιεινή σαλάτα με φακές Beluga και αβοκάντο. Εύκολη, θρεπτική και ιδανική για vegan και vegeterian διατροφή!
Υλικά (για 2-3 μερίδες):
- 1 φλιτζάνι φακές Beluga (μαύρες φακές), βρασμένες & στραγγισμένες
- 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
- 1/2 αγγούρι, ψιλοκομμένο
- 1 μικρό καρότο, τριμμένο
- 6-8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- 1 κουταλάκι ξύδι από μήλο (προαιρετικά)
- Αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση
Εκτέλεση:
- Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Κόβουμε το αβοκάντο, το αγγούρι, τα ντοματίνια και τρίβουμε το καρότο.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ: φακές, λαχανικά και μυρωδικά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και (αν θέλεις) λίγο ξύδι μήλου. Ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε άμεσα ή αφήνουμε στο ψυγείο για 15-30 λεπτά για πιο δροσερή γεύση.
Extra Tips:
- Οι φακές beluga είναι πιο εύπεπτες σε σχέση με τις υπόλοιπες φακές και χρειάζονται μούλιασμα από το βράδυ.
- Μπορείς να προσθέσεις λίγο κύμινο ή σπασμένο φιστίκι Αιγίνης για άρωμα και υφή.
- Αν προτιμάς πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγη μουστάρδα ή ταχίνι στο dressing.
Διατροφική αξία:
Πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, καλά λιπαρά (αβοκάντο), φυτικές ίνες και βιταμίνες – μια πλήρης σαλάτα που μπορεί να σερβιριστεί και ως κύριο γεύμα!
Γιατί να επιλέξεις Μαύρες Φακές (Beluga);
Οι μαύρες φακές ξεχωρίζουν όχι μόνο για το ιδιαίτερο χρώμα και την υφή τους, αλλά κυρίως για τα διατροφικά τους οφέλη:
- Πλούσιες σε φυτική πρωτεΐνη
Προσφέρουν πάνω από 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100γρ., καθιστώντας τες ιδανική επιλογή για vegans και vegetarians που θέλουν να καλύψουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες. - Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φολικό οξύ
Βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για γυναίκες, εγκύους και όσους ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή. - Πλούσιες σε φυτικές ίνες
Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ρυθμίζουν το σάκχαρο και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, κάτι που βοηθά και στη διαχείριση βάρους. - Αντιοξειδωτική δράση
Το σκούρο τους χρώμα οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και τη γήρανση. - Σταθερότητα στο μαγείρεμα
Σε αντίθεση με τις κοινές φακές, δεν λιώνουν εύκολα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για σαλάτες και πιο «gourmet» πιάτα.