Απόλαυσε μια δροσερή και υγιεινή σαλάτα με φακές Beluga και αβοκάντο. Εύκολη, θρεπτική και ιδανική για vegan και vegeterian διατροφή!

Υλικά (για 2-3 μερίδες):

  • 1 φλιτζάνι φακές Beluga (μαύρες φακές), βρασμένες & στραγγισμένες
  • 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 αγγούρι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό καρότο, τριμμένο
  • 6-8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 κουταλιές φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1/2 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι ξύδι από μήλο (προαιρετικά)
  • Αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τις φακές σε αλατισμένο νερό για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Κόβουμε το αβοκάντο, το αγγούρι, τα ντοματίνια και τρίβουμε το καρότο.
  3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ: φακές, λαχανικά και μυρωδικά.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και (αν θέλεις) λίγο ξύδι μήλου. Ανακατεύουμε απαλά.
  5. Σερβίρουμε άμεσα ή αφήνουμε στο ψυγείο για 15-30 λεπτά για πιο δροσερή γεύση.

Extra Tips:

  • Οι φακές beluga είναι πιο εύπεπτες σε σχέση με τις υπόλοιπες φακές και χρειάζονται μούλιασμα από το βράδυ.
  • Μπορείς να προσθέσεις λίγο κύμινο ή σπασμένο φιστίκι Αιγίνης για άρωμα και υφή.
  • Αν προτιμάς πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγη μουστάρδα ή ταχίνι στο dressing.

Διατροφική αξία:

Πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, καλά λιπαρά (αβοκάντο), φυτικές ίνες και βιταμίνες – μια πλήρης σαλάτα που μπορεί να σερβιριστεί και ως κύριο γεύμα!

Γιατί να επιλέξεις Μαύρες Φακές (Beluga);

Οι μαύρες φακές ξεχωρίζουν όχι μόνο για το ιδιαίτερο χρώμα και την υφή τους, αλλά κυρίως για τα διατροφικά τους οφέλη:

  1. Πλούσιες σε φυτική πρωτεΐνη
    Προσφέρουν πάνω από 9 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100γρ., καθιστώντας τες ιδανική επιλογή για vegans και vegetarians που θέλουν να καλύψουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες.
  2. Υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φολικό οξύ
    Βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για γυναίκες, εγκύους και όσους ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή.
  3. Πλούσιες σε φυτικές ίνες
    Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ρυθμίζουν το σάκχαρο και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού, κάτι που βοηθά και στη διαχείριση βάρους.
  4. Αντιοξειδωτική δράση
    Το σκούρο τους χρώμα οφείλεται στις ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά και τη γήρανση.
  5. Σταθερότητα στο μαγείρεμα
    Σε αντίθεση με τις κοινές φακές, δεν λιώνουν εύκολα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για σαλάτες και πιο «gourmet» πιάτα.
Share this post